Ska du tilläggsisolera? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om tilläggsisolering
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det finns flera varianter av isoleringsmaterial. Vilket material som lämpar sig bäst beror på fastighetens utformning, vilken typ av bärande konstruktion huset har och hur gammalt det är.
De fyra vanligaste materialen eller metoderna som används vid tilläggsisolering är:
Mineralull: är samlingsnamnet för sten- eller glasull och är ett av de vanligaste isoleringsmaterialen. Det har även en bra isolationsförmåga och är även brandklassat. Materialet kan dock dra till sig fukt och därför är det viktigt att du vet hur du ska agera om du upptäcker fuktskador när du ska tilläggsisolera.
Mineralull framställs genom att krossad sten eller glas smälts. Smältmassan spinns sedan till trådar som limmas ihop i lager med hjälp av en fenol-formaldehydlösning.
Cellulosa: är ett material som främst används till äldre hus. Ett gammalt hus andas bättre när fukten transporteras från den varma (invändiga) sidan till den kalla (utvändiga) sidan. Eftersom cellulosa är ett relativt tungt material har det dessutom en bra ljuddämpningsförmåga.
Cellulosa tillverkas av returpapper eller träfibermassa som man behandlar med olika ämnen för att göra det mer brandsäkert.
Isopor: är i regel det material som används för att isolera bärande väggar och under husgrunden. Materialet går att gjuta in i betongen eftersom isopor tål en hög tryckbelastning. Det är även fuktavvisande. Materialet kan dock utsättas för insektsangrepp från exempelvis myror.
Isopor tillverkas bland annat av fossila råvaror och framställningsprocessen är relativt komplicerad.
Lösull: är den mest moderna metoden för tilläggsisolering. När lösullen sprutas in i taket och väggarna fyller den ut alla små hålrum och sprickor. Såväl glasull, träfiber och cellulosa går att använda. Lösull passar dock inte alla huskonstruktioner och du måste anlita hantverkare med specialutrustning för att blåsa in lösullen.
När du ska göra en tilläggsisolering måste du räkna med en hel del oväsen och stök. Därför är det alltid klokt att förvarna grannarna. Ju tidigare du pratar med grannarna desto längre tid har det på sig att göra sina förberedelser.
Om du isolerar inifrån kommer det inte vara möjligt att bo i huset eller de aktuella rummen medan arbetet pågår. Kan du resa bort eller bo någon annanstans under tiden är det den bästa lösningen.
När du har kommit så långt att du har engagerat en entreprenör för att utföra arbetet är det ett klokt drag att etablera en bra kommunikation så fort som möjligt. Ta den tid som krävs för att planera arbetsprocessen tillsammans med entreprenören.
Här har vi samlat några länkar där du kan läsa mer om tilläggsisolering. Eftersom tilläggsisolering är en del av en invändig renovering har vi även tagit med länkar till sajter med inredningstips och kreativa lösningar.
Även om det är svårt att säga något exakt är det viktigt att du i alla fall kan uppskatta hur lång tid projektet kommer att ta när du planerar det. I snitt varierar tidsåtgången mellan:
Andra faktorer som påverkar tidsåtgången för en tilläggsisolering är entreprenörens kapacitet gällande arbetskraft och hur mycket erfarenhet den aktuella aktören har från liknande arbeten.
Det kan även uppstå komplikationer under arbetets gång. Upptäcker du eller entreprenören fukt-, mögel- eller rötskador i väggarna kan det kräva speciella åtgärder.
Många tror att de flesta byggprojekt bara kan genomföras under sommarhalvåret. Sanningen är att så gott som alla byggprojekt kan utföras uer vinterhalvåret. Det gäller även tilläggsisolering.
Om du ska byta fasad, något man ofta gör i samband med en tilläggsisolering, kan det snarare löna sig att göra det under vinterhalvåret. Det beror på att luften är torrare under vintern än de övriga årstiderna.
Om du tänker måla fasaden efter att du har isolerat är det däremot något som du ska vänta med tills det bli varmare ute.
När det gäller arbetskraft är det bra att vara medveten om att juli är en semestermånad och många byggfirmor har låg kapacitet. Däremot har många aktörer ledig tid under vintern.
Det är en rekommendation att du begär in tre anbud. Känner du till företagen väl sedan tidigare kan det räcka med två offerter. Tänk även på att entreprenörerna lägger ner resurser och tid på att sammanställa sina anbud.
Lägg ner tid på att studera offerterna som du får in och undersök vad som skiljer dem åt. Inte bara gällande pris utan även vilket arbete som ingår och hur entreprenören uppger att det ska genomföras.
Din anbudsbegäran ska vara så konkret som möjligt så att alla aktörer har möjlighet att ge ett så exakt kostnadsförslag som möjligt. Husets storlek, ålder och tillgänglighet är faktorer som kommer att inverka på entreprenörernas prissättning.
Om totalkostnaden är misstänkt låg ska du kontrollera vilka typer av material som entreprenören avser att använda och även undersöka att företaget inte använder sig av okvalificerad arbetskraft.
Det är även en fördel att leta upp referenser via nätet och ta en kreditupplysning på de aktuella aktörerna. Om det inte är ett helt nystartat företag hittar du all information du letar efter på olika hemsidor och digitala tjänster.
Enligt statistik från marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för en utvändig tilläggsisolering av en byggnad på cirka 2.000 kronor per kvadratmeter. I priset ingår alla kostnader för arbetskraft, arbetet som ska göras och de material som är nödvändiga.
Det är dock en rad parametrar som avgör det slutgiltiga priset:
Bostadens storlek: ju fler löpmeter det handlar om desto högre bli totalpriset. Kvadratmeterpriset kommer däremot att vara lägre för en större fastighet eftersom det går att dra nytta av stordriftsfördelar. Byggställningar, arbetsförberedelser och drift är något som krävs oavsett om det är ett stort eller litet projekt och kostnaderna fördelas över antalet kvadratmeter. Ett större tilläggsisoleringsjobb kräver inte heller så väldigt mycket mer administration än ett mindre. Dessutom har det en positiv påverkan på priset om hantverkarna kan arbeta på samma ställe under en längre tid.
Husets ålder: är en parameter som väger tungt i sammanhanget. Det är stor skillnad på äldre och nyare hus när det kommer till isolering. I hus som är byggda före 1955 är isolering så gott som obefintlig. Eventuella hålrum i väggarna fylldes igen med lera eller annat material som inte har särskilt bra isoleringsförmåga. Till hus som är byggda från 1955 och fram till 2000-talet har man i allt högre grad använt isolering när huset har byggts. Det är dock få av dessa tidigare isoleringar som uppfyller dagens minimikrav på isolering. Ju äldre huset är desto mer kommer det att kosta att tilläggsisolera. Å andra sidan är det i gamla hus som åtgärden kommer att ha störst effekt. Det gäller såväl ökat värde på huset som lägre uppvärmningskostnader och inomhusmiljö.
Byggkonstruktion och tidigare isolering: är faktorer som hänger samman med husets ålder. Konstruktionen har direkt inverkan på vilka isoleringsmaterial som är lämpligast och därmed även priset. Om huset är isolerat sedan tidigare är frågan om den gamla isoleringen ska avlägsnas eller om det går att sätta tilläggsisoleringen ovanpå. Måste den gamla isoleringen avlägsnas kommer projektet att bli dyrare.
Husets tillgänglighet: är en faktor som har stor inverkan på slutkostnaden. Ligger huset centralt kan det vara svårt för hantverkarna som ska jobba med projektet att parkera. Det kan även vara svårare för materialleveranser att komma nära huset och alla måste även ta mer hänsyn till omgivningen.
Hantverkarnas effektivitet: är en parameter som inverkar på arbetet. En del hantverkare jobbar mer effektivt än andra och det påverkar totalkostnaden. Du kan få en indikation på vad du kan förvänta dig gällande effektivitet genom att be om referenser från tidigare liknande uppdrag som företaget har utfört. Duktiga eller erfarna hantverkare har ett högre timpris men slutför i regel arbetet fortare. Dessutom kan du vara trygg med att arbetet blir utfört i enlighet med gällande regelverk.
Under tiden som arbetet med tilläggsisoleringen pågår är det viktigt att du har en bra och regelbunden kommunikation med entreprenören. Det kommer att hjälpa dig att få det slutresultat som du önskar och bidra till att minska risken för missförstånd och oenigheter. Du och entreprenören kan gemensamt sätta upp exempelvis en checklista och en plan för materialinköp. Underveis er det viktig å ha jevn og god kommunikasjon med entreprenøren.
När arbetet är slutfört ska du gör en slutbesiktning tillsammans med entreprenören. Då går ni igenom allt arbete som är gjort och kontrollerar att det är utfört på ett tillfredsställande sätt.
Glöm inte slutdokumentationen! Den ska beskriva allt arbete som är blivit utfört i projektet, vilka hantverkare som har varit inblandade och kostnaderna för de olika åtgärderna.
Slutdokumentationen är ett viktigt bevis på att arbetet är utfört i enlighet med gällande regelverk. Den kan även ligga till grund för ett högre taxeringsvärde på din fastighet, något som gör att du kan få mer betalt för huset när du säljer det eller bättre villkor när du lägger om huslånet.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här