Ska du byta fasad? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att byta ytterpanel
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Att byta fasadbeklädnad innebär så mycket mer än att bara riva ner ytterpanelen på huset och sätta upp ny. När panelen är borta behöver vindskyddet undersökas. Vindskyddet är det vindtäta lagret av papp som är placerad bakom fasadbeklädnaden. Den här måste vara helt torr. Om vindskyddet uppvisar skador så kan fukt ha trängt igenom så att isolationen sugit åt sig väta, vilket kan leda till rötskador i träkonstruktionen.
Om vindskyddet är helt och man inte upptäcker några fuktskador så monterar man vanligtvis ny läkt och därefter sätts den nya panelen upp. När detta är klart behöver panelen behandlas – träet behöver målas, betsas, oljas eller behandlas på något annat sätt, så att fasaden håller längre. Om man ger en fasadbeklädnad rätt underhåll – i tid – så kan den hålla i mycket länge.
Under årens lopp har det etablerats nya standarder för isolering, så det kan vara en god idé att passa på att tilläggsisolera när man ändå är igång med fasadarbete. Leverantörerna av mineralull rekommenderar idag att man har en isolering på 200–300 mm i ytterväggarna. (I de energieffektiva passivhusen har man inte sällan 50–200 mm ytterligare isolering, utöver det som är standard.) Om du bor i ett relativt nytt hus behöver du i regel inte tänka på tilläggsisolering, men tyvärr finns det hus från början av 00-talet som har behov av att isoleringen ses över. Utvändig isolering är ofta enklare att genomföra än invändig, eftersom man då kan bearbeta hela väggytan på en och samma gång. Man får alltså även isolerat i skarven mellan våningsplanen, vilket inte är möjligt inifrån. En utvändig tilläggsisolering ger ett bättre inomhusklimat och har en god energisparande effekt.
Moment som tilläggsisolering gör såklart att projektkostnaderna ökar, men i gengäld blir bostaden mer energieffektiv. Detta ger inte bara lägre löpande driftskostnader, utan får även andra positiva effekter i form av ett ökat fastighetsvärde. Räknar man även in trivselfaktorer och att huset i sig mår bättre, så kan man snabbt räkna hem den investering som krävs.
I samband med att man tilläggsisolerar kommer gärna även frågan kring att byta fönster upp. Om fasaden är så gammal och medtagen att den behöver bytas ut så kanske även fönstren är i dåligt skick och ineffektiva ur ett energiperspektiv. Om det finns behov av att byta fönstren så bör man överväga att även göra detta samtidigt som övriga moment som berör fasaden. Fönstren behöver ändå flyttas ut i samband med att man tilläggsisolerar, för att de inte ska hamna för långt in i ytterväggen. Detta gör att man även behöver göra arbeten interiört, med att få till nya fönsterkarmar och fönsterbräden. Inte sällan kommer man fram till att det enklaste är att bara byta ut fönstren helt och hållet.
Ett fasadbyte är ett omfattande projekt, särskilt i det fall som man planerar att tilläggsisolera samtidigt. Därför är det viktigt att vara väl förberedd redan innan man anlitar hantverkare till att ta sig an arbetet.
Nedanstående punkter omfattar de allra viktigaste momenten i förberedelserna inför att byta fasad:
Inse att saker och ting tar tid:
Det är viktigt att man avsätter gott om tid till projektet, både inför uppstart och längs projektets gång. Inför projektet behöver man ägna en hel del omsorg till att göra grundliga efterforskningar, göra upp en verklighetsförankrad och detaljerad budget, samt till att genomföra anbudsprocessen på ett noggrant sätt. Man får ofta ägna mer tid till själva genomförandet än vad man räknar med – även i det fall som man inte är involverad i det praktiska arbetet. Lägg därför in en tidsbuffert i planeringen, och planera inte in projektet när du inte har tid att vara tillgänglig för hantverkarna längs vägen.
Undersök befintligt skick och utvärdera de behov som finns:
Det kan mycket väl hända att arbetet blir mer omfattande än vad du förväntat dig på förhand. Det kan gömma sig fuktskador bakom ytterpanelen, du kanske kommer fram till att det behöver tilläggsisoleras eller att fönstren behöver bytas ut. Det blir då mer jobb, det kommer att ta längre tid och kostnaderna blir därmed också högre.
Visst kan även det motsatta hända – att arbetsinsatsen blir mindre än förväntat. Kanske är det just bara fasaden på den vägg som är mest utsatt för väder och vind som behöver bytas.
Ta gott om tid på dig till att kartlägga exakt vad det är som behöver göras och rådgör gärna med proffsen.
Sätt upp en budget:
Utifrån ett väldefinierat projektscope är det möjligt att också sätta upp en verklighetsförankrad och detaljerad budget. Inom budgetramarna bör det rymmas en buffert på 10–20% som är reserverad för oförutsedda kostnader. Om du efter närmare undersökningar och anbudsprocess får information om att dina budgetramar är i stramaste laget så bör du antingen undersöka finansieringsmöjligheterna ytterligare eller sänka ambitionerna för projektet.
Läs in dig på förhand:
Att byta fasadbeklädnad kan vara ett relativt enkelt arbete om man inte ska tilläggsisolera eller byta fönster, till exempel, och om den nya fasaden är av exakt samma sort som den som redan sitter på huset. Men om man inte avser att resultatet ska bli identiskt med hur huset redan ser ut, då kan det vara värt att läsa in sig på detaljerna och titta på hur man gjort tidigare i andra projekt.
Om man ska tilläggsisolera och då även byta fönster, kan det tänkas att man vill göra mer omfattande förändringar. Du kan vilja ha fönster av andra dimensioner och med annan placering. Detta kan vara både rimligt och förnuftigt, men kom samtidigt ihåg att det finns en hel del exempel på gamla, fina byggnader som blivit förstörda när man satt in nya fönster som inte matchar husets proportioner och stil. Kom också ihåg att projekt som ändrar det befintliga utseendet hos fasaden oftast är anmälningspliktiga eller till och med lovpliktiga.
Det finns samtidigt många lyckade exempel på riktigt bra fasadändringar på gamla hus. Det finns en uppsjö källor till inspiration på nätet och runt omkring ute i verkligheten. Så investera tid i att se dig om och sätta dig in i de olika alternativ som finns.
Ta hjälp av en arkitekt:
Om du ska göra ändringar i fasaden och du bor inom detaljplanerat område så behöver du anmäla den ändring som du planerar till kommunen, alternativt så behöver du söka bygglov. Vanligtvis får man både byta fasad- och takbeklädnad utan bygglov, men om man ska byta fönster till nya som inte har samma utseende som de gamla så krävs vanligen bygglov. Det kan emellertid finnas lokala bestämmelser som innebär en utökad lovplikt, det kan även vara så att särskilda bestämmelser gäller för just ditt hus i det fall som det ses vara av kulturhistoriskt värde. Rekommendationen är därför att om du avser göra arbeten som gör att huset får ett ändrat utseende, så är det bästa att rådfråga byggnadsnämnden i kommunen i ett tidigt skede så att du vet vilken eventuell formalia som krävs. I dialogen med kommunen, samt för framtagningen av eventuella bygglovshandlingar, så kan det vara en stor fördel att ha en arkitekt till hands. En erfaren arkitekt har koll på vilka lösningar och alternativ som kommer att bli godkända. Även i det fall som du inte behöver söka bygglov så kan en arkitekt hjälpa dig med att ta fram lösningar som är både funktionella och vackra.
Undersök takavvattningen:
Både hängrännor och stuprör behöver ofta monteras ner i samband med att man ska byta panel. Kontrollera skicket – ibland kan det förnuftigt att byta ut dem istället för att montera upp dem igen.
Om du endast ska byta till en ny version av den befintliga fasadbeklädnaden, utan några ändringar, så kanske du inte är i så stort behov av inspirationsmaterial i samband med den processen. Det kan dock finnas en poäng med att sätta sig in i de möjligheter som finns med moderna material. Om du ska tilläggsisolera och ändra fasaden så kan det vara bra att titta på andra lyckade projekt som referens. Det kan även vara nyttigt att veta mer om vilka eventuella fällor som man riskerar att gå i, särskilt i det fall som du ska byta panel på ett gammalt hus.
Nedan hittar du länkar som kan inspirera:
Att tilläggsisolera hus – fakta, fördelar och fallgropar
Slöjd & byggnadsvård – Färg och material när du renoverar fasaden på ett gammalt hus
Rockwoll – Tilläggsisolering utifrån, så gör du
Svenskt Trä – Så avgör du om du behöver byta ut din träfasad
Tidsåtgången för att byta fasad varierar beroende på husets storlek, hur komplext och omfattande projektet är (tilläggsisolering, byte av fönster, övriga fasadändringar), entreprenörens kapacitet, samt de följdarbeten som kommer av projektet – invändigt och utvändigt. Nedan kan du se en typisk tidsåtgång för panelbyte, med och utan isolering, baserat på bostadens storlek. Var uppmärksam på den stora variationen!
Om du även planerar att byta fönster så bör du addera ytterligare lite tid till tidsestimatet. Kom ihåg att ovanstående tider endast utgör exempel. Det kan både ta kortare och längre tid än det som anges här. Efter en noggrann genomgång tillsammans med en entreprenör kommer du kunna ha ett bra tidsestimat för just ditt hus. Ska man även inkludera övrig utvändig renovering så ökar givetvis tidsåtgången för projektet.
Att byta fasad är något som man bör göra när det inte är för fuktigt. Det kan absolut låta sig göras under en torr vinter, men när snön faller ner kan det vara svårt att hålla en bra takt i arbetet. Huvudregeln är att man bör undvika de perioder på året då det faller som mest nederbörd eller då det blåser mest.
Tänk på att vår och sommar är högsäsong för renoveringsprojekt, och när entreprenörerna har mer att göra då stiger normalt sett priserna. Om du kan förlägga arbetet till höst eller vinter så ökar chanserna för att få ett bra pris.
Du behöver normalt sett offerter från tre olika aktörer för att kunna ta ett bra beslut kring entreprenör för arbetet. Med tre offerter på hand har du ett bra underlag för att kunna jämföra både pris och innehålla. Läs igenom anbuden i detalj. Det kan finnas skillnader i vad som ingår och det är därför inte säkert att offerten med det lägsta priset är det anbud som är mest lönsamt i det långa loppet.
Ta inte in för många anbud. Det skapar bara förvirring och gör situationen oöverskådlig för dig. Kom också ihåg att det tar tid – både från dig själv och från entreprenören, att genomföra platsbesök och bearbeta offerter.
Om du vill lägga ut ditt projekt på anbud så kan du [klicka här].
Precis som med de faktorer som driver upp tidsåtgången för projektet, så är storlek och komplexitet också de viktigaste kostnadsdrivarna. Valen av de material som ska användas är också en faktor som har stor betydelse för totalkostnaden. Om du väljer ett mer underhållsfritt material så kommer det att kosta mer just i samband med projektet, men över tid kommer du att kunna spara in pengar på målning och annan behandling som inte kommer behöva utföras. Väljer du istället ett billigare alternativ initialt, som obehandlad gran, så behöver du vara beredd på betydligt större investeringar i löpande underhåll.
Enligt den prisdatabas som man byggt upp hos Byggstart.se ligger snittpriset kring 2,000 kronor per kvadratmeter. Detta är emellertid endast en indikation.
Detta är de viktigaste kostnadsdrivarna i samband med att man ska byta fasad:
Kom även ihåg att tillgängligheten till arbetsplatsen för hantverkarna också kommer att ha ett finger med i spelet när det kommer till prislapp och tidsåtgång för projektet. Ligger huset i en brant där det är svårt att montera byggnadsställningar? Bor du centralt så att hantverkarna får stora omkostnader vad gäller trängselavgifter och parkeringsavgifter? Är det lätt att komma fram med materialleveranser, eller behöver byggvarorna bäras en längre sträcka? Allt detta behöver man också ha med i beräkningarna.
Här har du ett antal tips på sådant som kan vara viktigt att tänka på under projektets gång:
Når entreprenören är klar är följande viktigt:
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här