Ska du renovera bostaden? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om renovering
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det är inte ovanligt att man slänger sig med begreppen totalrenovering och ytskiktsrenovering om vartannat utan att egentligen ha koll på vad skillnaden är. Det är emellertid viktigt att hålla isär de här sakerna eftersom en totalrenovering är ett betydligt mer långtgående, omfattande och kostsamt projekt. När man genomför en totalrenovering betyder det oftast att man bygger upp ett nytt kök och ett nytt badrum, att man lägger nya golv och inte sällan också gör förändringar avseende väggar och rumsindelning. Utöver detta passar man på att byta ut sådant som inte syns men som är viktigt för bostadens funktioner, som el- och rördragningar. I jämförelse så säger sig självt vad en ytskiktsrenovering är - det omfattar alltså sådana moment som att byta köksluckor, slipa parkett, måla om väggarna och kanske byte av badrumsinredning. Att renovera ytskikten är ett betydligt mindre komplicerat projekt.
När du ska renovera ditt hem så är det viktigt att du förbereder dig väl - både mentalt och praktiskt. Du behöver vara beredd på att det kan ta lång tid från start till mål, och resan kan både vara krokig och obekväm. Först behöver man investera en hel del tid i att ta reda på hur man vill att den nya bostaden ska se ut, vilka material och produkter som man vill använda sig av och vilken entreprenör som man vill anlita för genomförandet. Under projektets gång behöver man sedan reservera tid för att följa arbetet, och vara tillgänglig för entreprenören och se till att upprätthålla en bra dialog sinsemellan. Så, även om du tar in hjälp för att genomföra projektet, så behöver du vara på det klara med att det kommer att ta av din tid att renover. Har du inte tillräckligt med luft i kalendern just nu, så planera in renoveringsprojektet under en period då du kan avsätta nog med tid. En renovering kräver också att man är flexibel. Under projektets gång kan man dyka på överraskningar som gör att den ursprungliga planen inte går att realisera, och man kan då behöver komma upp med alternativa lösningar. Kanske godkänner inte kommunen den fasadändring som det planerade fönsterbytet skulle innebära. Kanske blir det för komplicerat med rördragningarna för att flytta köket som du tänkt. Genom att tänka flexibelt från start så är du bättre rustad när du stöter på den här typen av utmaningar under projektets gång, om och när de uppstår.
En annan viktig del av förberedelserna är att göra upp en verklighetsförankrad och detaljerad budget. När du ska renovera bör du vara beredd på att vissa saker kan kosta betydligt mer än vad du kanske räknat med, det kan också uppstå oväntade problem som det krävs extra resurser för att komma runt. Man bör därför alltid lägga in en buffert i budgeten som svarar mot omkring 20 % av den beräknade totalkostnaden. Gör man det slipper man riskera att projektet behöver pausas på grund av oförutsedda utgifter.
Den kanske trevligaste delen av förberedelserna kretsar kring att låta sig inspireras och tänka ut hur man vill att det nya hemmet ska se ut. Ett bra tips är att använda sig av målartejp, tumstock och färg- och tapetprover när du gör detta. Tejp och måttstock använder du för att planera upp ytorna i hemmet och få en känsla för vad som händer med utrymmet när man placerar ut köksön där i mitten av köket, när man flyttar den där väggen i vardagsrummet eller när man sätter in ett fristående badkar i badrummet. Färg- och tapetproverna sätter du upp i de utrymmen där du tänkt ha dem, för att se vad som funkar tillsammans och hur ljuset på platsen påverkar hur olika kulörer uppfattas. Man kan med fördel ta hjälp av en arkitekt eller inredningsarkitekt när man tar sig an de här sakerna. Proffsen kan komma med goda råd utifrån sina samlade erfarenheter och dessutom komma med förslag på smarta lösningar som själv inte är kreativ nog att komma på.
Innan du lägger ut projektet på anbud behöver du göra upp en tydlig och detaljerad projektbeskrivning. En noggrann och genomtänkt projektbeskrivning borgar för att projektet kommer att intressera flera potentiella entreprenörer, att projektet blir enklare att prissätta på ett korrekt sätt, samt att du de offererande entreprenörerna kommer att ha samma förståelse för projektet som man vill få utfört. Tiden som man investerar i sin projektbeskrivning får man igen i samband med kontraktsskrivningen, i och med att kontraktet då till stor del kan luta sig mot specifikationen i projektbeskrivningen.
Vanligtvis är det inte nödvändigt att söka bygglov hos kommunen i samband med en renovering, men det finns undantag och ibland kan man även behöva göra en enklare bygganmälan och invänta startbesked. Om du bor i lägenhet i ett flervåningshus, kan det hända att en brandcell bryts i samband med att du byter golvbrunnen i badrummet. Du kanske planerar att ersätta befintliga fönster med större ljusinsläpp, alternativt bygga en takkupa? Alternativt så kanske ni vill passa på att inreda kallvinden eller källaren? Allt detta är exempel på aktiviteter som kan kräva bygglov eller bygganmälan - beroende på vilka förändringar som du planerar för, men också beroende på eventuella kommunala utökningar/inskränkningar av Plan- och bygglagen som finns och den detaljplan som gäller för ditt bostadsområde. Kontakta byggnadsnämnden och hör dig för om det råder minsta tvekan kring vad som gäller för ditt projekt.
När man ska igång med att renovera behöver man ofta uppslag kring olika lösningar och alternativ. Nedan har vi därför samlat några bra källor till inspiration:
Styleroom.se - Hemma-hos-album och bloggar för inspiration
Trendenser.se - Skandinaviens ledande inredningsblogg
Vvsochbad.se - guide till val av badrumskakel
Beckers.se - inspiration kring interiör och kulör
Det är väldigt svårt att ge en generell uppskattning av tidsåtgången för renovering av en bostad. Den främsta anledningen till detta är att alla renoveringsprojekt är olika och omfattar olika mycket yta och arbete. Utöver detta är det inte ovanligt att det uppstår oförväntade händelser under projektets gång, vilket gör det ännu mer komplicerat att skatta hur mycket tid som krävs.
Trots alla de här osäkerheterna kan man ändå skaffa sig någon form av känsla för tidsåtgången genom att titta på ett genomsnittligt renoveringsprojekt. En mycket grundläggande parameter är storleken på bostaden som man ska renovera. Det tar i snitt 5-8 veckor att renovera en bostad på 50 kvadratmeter, 8-11 veckor för 100 kvadratmeter, 11-14 veckor för 150 kvadratmeter, samt 14-17 veckor för 200 kvadratmeter. Notera att de här genomsnittliga tidsestimaten inte inkluderar utvändiga arbeten, som att lägga om tak, byta fasad eller dränera.
När man ska renovera hela sin bostad är det oftast badrummet som tar längst tid. Beroende på badrummets storlek tar det inte sällan 3-5 veckor att renovera. Tänk på att du eventuellt kan behöva flytta ut medan arbetet pågår. Ha också med i beräkningarna att något oväntat kan dyka upp under projektets gång, så lägg in ett par veckor extra i din tidsplan som buffert.
Det finns inga hinder för att renovera bostaden hela året om. Det många inte vet är dock att det kan löna sig, rent ekonomiskt, att renovera under vinterhalvåret. Under den varmare säsongen är det många hantverkare som har sina kalendrar fulla. Så under den perioden kan man dels behöva vänta på att hantverkare ska bli tillgängliga och man kan också behöva betala ett något högre pris. Under vintern (november-februari) är det emellertid betydligt fler entreprenörer som har luft i planeringen, vilket leder till att det blir fler aktörer som tävlar om samma uppdrag och att priset därmed kan bli lägre. Just därför kan det gå att spara pengar på att förlägga renoveringsprojektet till lågsäsong.
Om ditt projekt är lovpliktigt så kan du först behöva ta hjälp av en arkitekt eller annan fackkunnig person för att ta fram de ritningar som krävs. Redan på förhand kan du försöka att ta reda på om projektet kommer att bli godkänt, genom att kontakta byggnadsnämnden i kommunen. Allt detta bör vara avklarat innan du kontaktar några entreprenörer. Om man inte behöver några tillstånd för sin renovering kan man ändå vilja kontakta en inredningsarkitekt för att ta fram interiörritningar - om behov finns och budgeten tillåter.
En förutsättning för att du ska få in korrekta och jämförbara anbud är att du har tagit fram en detaljerad projektbeskrivning som entreprenörerna kan använda som offertunderlag. När du har denna på plats kan du lägga ut projektet på anbud och få in offerter. Bäst är det att ta in 3 anbud från olika entreprenörer, då kan du försäkra dig om att du får ett marknadsmässigt pris. Dessutom ger det dig några alternativ att välja bland. Om du redan innan är välbekant med ett par av entreprenörerna kan det räcka att ta in 2. För prislappen är det avgörande att det blir konkurrens om att få utföra renoveringen av din bostad. Om du inte skulle vara nöjd med något av de anbud som du fått in kan du ta in ytterligare några. Det enda som man bör tänka på är att det är kostsamt för entreprenörerna att genomföra platsbesök och prissätta projekt, så man bör inte slösa på deras tid (eller din egen) i onödan.
Offerterna som du får in behöver sedan jämföras med varandra, och om projektbeskrivningen inte har varit tydlig nog så kan du nu märka att entreprenörerna fått olika förståelse för projektet. Detta kan visa sig genom att priserna varierar kraftigt mellan de olika anbuden. Det är alltså viktigt att man för varje offert bockar av de ingående momenten och försäkrar sig om att alla offerter innehåller samma saker. Varierar kostnaden för enskilda poster mycket mellan olika offerter är det rekommenderat att man kontaktar entreprenörerna för att säkerställa att de förstått beskrivningen av momentet korrekt.
För att lägga ut ditt projekt på anbud kan du klicka här.
Kostnadsuppskattningar för renoveringsprojekt blir inte alltid särskilt exakta eftersom den här typen av projekt varierar i så stor grad. En så god indikation som möjligt får man emellertid om man tar utgångspunkt i genomsnittspriser. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för renovering av bostäder kring 12,000 kronor kvadratmetern. Eftersom variationen är stor mellan olika projekt kan man dock både hitta projekt som kostar så lite som 7000 kronor per kvadratmeter, och andra som kostar uppemot 20,000 kronor kvadratmetern. De här priserna avser invändig renovering och inkluderar både arbete och material. Tittar man istället på projekt som även omfattar utvändig renovering så ser man istället att snittpriset ligger på 20,000 kronor per kvadratmeter.
De så kallade “kostnadsdrivarna” är de faktorer som avgör om ditt projekt kommer att landa i den billigare änden av skalan eller den dyrare. Storleken på bostaden är den allra viktigaste kostnadsdrivaren, och renoveringskostnaden per kvadratmeter är ofta något lägre på större bostäder jämfört med små. Detta kommer av att badrum och kök oftast är de rum som är dyrast att realisera, och de förekommer i både små och stora hem. Antalet badrum och kök blir samtidigt en viktig kostnadsfaktor. Ju fler badrum och toaletter, desto högre blir kvadratmeterpriset och totalkostnaden. Om renoveringen innebär förändringar i den bärande konstruktionen så är detta ytterligare en kostnadsdrivare som ökar på prislappen.
Slutligen kommer både valen av material och entreprenör spela en viktig roll för slutnotan. Kakel, badrumsinredning, köksutrustning och så vidare, kommer med stora variationer i pris. Detsamma gäller kostnaden för entreprenören. Man kan hålla totalkostnaden nere genom att välja budgetmaterial och en billigare entreprenör, men på lite längre sikt lönar det sig i princip alltid att prioritera kvalitet så långt det är möjligt.
Under projektets gång är det smart att använda sig av en checklista där du kryssar av materialleveranser och arbetsmoment allt eftersom de blir avklarade. Här sätter du även upp sådana beslut som du själv behöver fatta för att komma vidare i renoveringsarbetet, som till exempel vilka kulörer som du ska ha på väggarna och vilken typ av golv som ska läggas.
Om du har grannar i närheten så bör du informera dem om att du ska dra igång ett renoveringsprojekt, så att de har förståelse för om det förekommer oljud och stök under en period framöver. Se till att kommunicera kontinuerligt med entreprenören under arbetets gång - detta gör att ni kan undvika missförstånd.
När projektet är klart behöver du ordna med en slutbesiktning för att säkerställa att det inte förekommer några brister. Slutligen måste du se till att du får all slutdokumentation skickad till dig, inklusive eventuella våtrumscertifikat, protokoll från elektriker, etc. Det här är dokumentation som du behöver kunna ha till hands vid en försäljning eller i samband med försäkringsärenden.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här