Ska du renovera huset? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att renovera hus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det är vanligt att man skiljer mellan totalrenovering och ytskiktsrenovering när man pratar om att renovera hus:
Ytskiktsrenovering: En ytskiktsrenovering omfattar i regel endast de synliga ytskikten i huset. Detta innebär bland annat att man målar, slipar golv och byter köks- och badrumsinredning. Ytskiktsrenovering är alltså ett mindre omfattande projekt.
Totalrenovering: En totalrenovering är ett betydligt mer komplicerat och krävande projekt än en ytskiktsrenovering. Man skiljer gärna mellan invändig och utvändig totalrenovering. En utvändig totalrenovering innebär exempelvis att man lägger om taket, byter fasadbeklädnad, tilläggsisolerar och dränerar. En invändig totalrenovering innefattar istället de interiöra delarna av huset, som att riva ut och byta existerande väggar och golv, installera nytt badrum och kök, samt göra förändringar i planlösningen.
I den här artikeln fokuserar vi huvudsakligen på invändig totalrenovering av huset.
För ett lyckat resultat är det A och O att man är väl förberedd. De här punkterna bör du ha med dig inför den resa som ett renoveringsprojekt innebär:
Sätt av ordentligt med tid:
Att projektet tar längre tid att slutföra än vad man först räknat med, det är inget undantag utan snarare en regel. Därför är det viktigt att man avsatt ordentligt med tid inför projektet, men också under arbetets gång. Ofta uppstår det småhinder längs vägen som gör att de enskilda momenten tar ytterligare tid, så rusta dig med lite extra tålamod.
Förbered en detaljerad budgetplan:
Gör upp en budgetplan innan du drar igång med projektet. När du har gjort detta kan du vara säker på hur mycket pengar du har tillgängligt för renoveringen och vad de räcker till när det kommer till enskilda moment. Det är huvudsakligen budgeten som avgör hur man bör genomföra sitt projekt. Har man en stram budget kan det vara en god idé att fokusera på några rum först, för att sedan renovera återstående delarna av bostaden vid en senare tidpunkt.
Låt dig inspireras:
Hämta in inspiration från många olika källor innan du anlitar folk till att renovera huset. Detta gör det enklare för dig att bestämma dig för hur du vill att huset ska se ut, samtidigt som det också är lättare för entreprenören att förstå vad du vill åstadkomma om du har ett referensmaterial att hänvisa till. Man kan hitta massvis med uppslag till renoveringen på nätet, genom att besöka en bomässa eller genom att titta i inredningsmagasin.
Överväg att ta in en arkitekt eller inredare
Om budgeten tillåter det kan resultatet lyftas till nya nivåer med hjälp av en arkitekt eller inredningsarkitekt. Genom sitt yrke har arkitekten byggt upp ett erfarenhetsbibliotek och en kompetens som kan komma projektet till godo, och göra att huset blir både estetiskt tilltalande och funktionellt att leva i. Givetvis utgår arkitekten efter dina behov och önskemål som husägare och byggherre. Tittar man på hela den kostnad som en totalrenovering innebär är utgiften som är knuten till en arkitekt eller inredare liten. Resultatet kan samtidigt vara betydande, både i form av en förhöjd trivselfaktor och en ekonomisk värdeökning.
Testa olika lösningar:
Med hjälp av tumstock, markeringstejp och färgprover kan du skissa upp olika lösningar, för att på så vis få en känsla för hur de skulle fungera i ditt hem. Detta är ett trick som också gör att du kan få en bild av vilka möbler och annan inredning som kan passa in i olika delar av huset.
Om du vill ha ytterligare inspiration till ditt projekt kan du använda dig av länkarna nedan:
Det är många faktorer som spelar in när det kommer till tidsåtgången för ett renoveringsprojekt. Hur långt tid det tar att färdigställa arbetet beror på hur mycket tekniskt installationsarbete som behöver göras, hur effektiva hantverkarna är och om man vill få in egendesignade speciallösningar eller om man nöjer sig med standardprodukter.
Husets storlek är ytterligare en viktig parameter. Nedan kan du se hur långt tid det tar i genomsnitt att renovera hus, utifrån dess storlek:
Det är viktigt att man är på det klara med att exemplen ovan endast är avsedda som en indikation och att tidsåtgången beror på en lång rad projektspecifika faktorer. För att man ska kunna få en bättre tidsuppskattning behöver entreprenören först göra ett besök i ditt hus.
Det är många som tänker att renoveringsprojekt bara kan genomföras på sommaren när det går att ställa upp fönster och dörrar. Men det är många typer av bygg- och renoveringsprojekt som med fördel kan utföras vintertid. Faktum är att det ofta kan bli billigare att göra vissa typer av arbeten under vinterhalvåret. Detta gäller bland annat:
Samtidigt finns det helt klart vissa uppgifter som kräver en viss temperatur för att låta sig genomföras. Det är inte rekommenderat att ge sig i kast med följande arbetsmoment under vintermånaderna:
Det är att rekommendera att man tar in tre anbud från olika entreprenörer. På så vis får man ett tillräckligt stort underlag för att man ska kunna få en god bild av vad ett marknadsmässigt pris för projektet är. Du kan också ställa de olika offerterna mot varandra och jämföra dem post för post. Sammantaget blir det lättare att säkerställa att den entreprenör man anlitar är effektiv, kompetent och den rätta för projektet.
Om man redan idag känner till en entreprenör från tidigare projekt som man är nöjd med, då kan det vara tillräckligt att ta in anbud från två entreprenörer. Detta är ett minimum för att verifiera att man erbjuder ett konkurrenskraftigt pris på arbetet.
Vill du lägga ut ditt projekt på anbud? Då kan du klicka här.
Det är många faktorer som kommer bidrar till att avgöra hur mycket ett renoveringsprojekt kommer att kosta. Utifrån den prisstatistik som offerttjänsten Byggstart.se tagit fram kan vi sluta oss till att genomsnittspriset på en invändig totalrenovering ligger på omkring 12,000 kr per kvm. Det här priset inkluderar alla material som krävs för renoveringen och alla de arbetskostnader som är förknippade med att utföra projektet.
Nedan kan du se de främsta kostnadsdrivarna:
Storlek: Ju större hus man har, desto mer kommer projektet kosta. Har man en begränsad budget kan man överväga att endast låta renovera en del av huset och vänta med resterande rum till dess att man har ekonomin till att färdigställa hela renoveringsarbetet.
Material/produkter: Köksinredning, kakel, målning och så vidare, kan variera stort i pris. Sätt upp en checklista och se över vilka material som du skulle vilja satsa lite mer på för att höja kvalitet och känsla. På motsvarande sätt kan du identifiera vilka material som du kan nöja dig med mer plånboksvänliga alternativ. Tänk på att det finns pengar att spara genom att hålla sig uppdaterad kring tillgängliga erbjudanden och kampanjer.
Tekniska lösningar: De tekniska system som man väljer att installera kommer att få stor inverkan på totalpriset för renoveringsprojektet. Detta kan bland annat gälla el, uppvärmning, ventilation och så vidare.
Platsbyggda lösningar: Det är kostsamt att realisera specialanpassade lösningar i delar av huset. Det kan samtidigt bidra till att öka både funktionalitet och förbättra husets visuella uttryck, och därmed möjligen också höja bostadens värde. Detta är aspekter som bör läggas i vardera vågskål när man överväger hur mycket en lösning får kosta.
Badrum och kök: De av husets rum som är allra dyrast att realisera är kök och badrum. Därför har antalet badrum och kök som man vill renovera påverka kostnaderna för projektet.
Entreprenör: Effektiviteten och kompetensen hos den entreprenör som man väljer att anlita för sitt projekt kommer att ge utslag på prislappen på projektet. Av den anledningen är det viktigt att ta god tid på sig när man ska ta in och utvärdera offerter från olika entreprenörer. Tumregeln säger att man bör ta in tre prisförslag och ställa dem mot varandra.
Tillgänglighet: Bor man i ett tätbebyggt område, alternativt på långt avstånd från entreprenören, får man bereda sig på att få betala mer för frakt och transporter. Parkerings- och vägavgifter utgör kostnader som kommer att hamna på fakturan till byggherren.
Det är viktigt att vara noggrann och vidta försiktighetsåtgärder både under och efter projektet. Det är en kritisk faktor att man står i tät kontakt med entreprenören och att man besöker arbetsplatsen ofta. Tillser man detta minskar man risken för missförstånd och fel, och det är lättare att förmedla sina önskemål till hantverkarna. Det är betydligt vanligare att man som byggherre blir nöjd med resultatet om man haft en god relation med entreprenören och varit tillgänglig under projektets gång.
Det kan också vara en god idé att ta fram en checklista där man för upp alla byggmaterial och produkter som man behöver köpa in. Kom ihåg att det lönar sig att göra sina inköp i ett tidigt skede. På så vis kan man försäkra sig om att man får tag i de material som man vill ha och att de levereras till huset i god tid.
När alla projektdelar blivit utförda och entreprenören meddelar att allt är klart, har du som byggherre ett antal viktiga moment kvar:
Genomför slutbesiktning: Ta med en extern fackkunnig person till huset och gå igenom allt som blivit utfört under projektet. Om ni hittar några brister eller fel är det viktigt att du kontaktar entreprenören direkt så att de kan åtgärdas.
Betala ut det fulla kontraktsbeloppet: Det är normalt att man håller inne omkring 10 % av kontraktsbeloppet fram till dess att alla arbetsuppgifter blivit kontrollerade av en fackman. När allt är godkänt betalar man så ut den sista delen av totalbeloppet till entreprenören.
Få slutdokumentationen skickad: Det är ett viktigt sista moment, att man får ett intyg på att allt blivit utfört på ett normenligt och fackmannamässigt sätt. Slutdokumentationen ger dig detta. Här finns information om vad som blivit gjort, vilka material som använts samt vilka de involverade hantverkarna varit.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här